HTML

Nemzetközi tanulságok

Minden, amit tudni szerettél volna a nemzetközi politikáról és az is amit nem. A világ, nemzetközi tanulmányok hallgatói tolmácsolásában.

Logó

logo_200x200.jpg

Friss topikok

  • mikka: Valahogy nem tudom sajnálni őket. Ez nem zenekar, ez egy politikai célból létrejött zavarkeltő tár... (2014.03.18. 08:14) Pussy Riot Reloaded
  • Berzengő: @Venyigeszu_de_Lucerna: Ha hallgattál volna, nem égnél be! Hruscsovi, te fene nagy szakértő! Nes... (2014.03.03. 07:36) Hazatér a Krím? Néhány ok a területi változásokra
  • DFK: u Két út van Ukrajna előtt: vagy Oroszországhoz/ba integrálódás, vagy a szétszakadás. egyik rossza... (2014.01.28. 14:22) Ukrajna: Kelet vagy Nyugat?
  • stoppos76: Maliban gondolom a saját szemetüket próbálták meg ímmel-ámmal eltakarítani a franciák, amit a líbi... (2014.01.15. 16:46) 2013 Best Of I.
  • grani: Hát először is Ukrajna nem kilépet a SZU-ból, hanem mint alapító tag, Oroszországgal, Fehéroroszor... (2013.12.12. 18:17) Moszkvából szeretet nélkül

Címkék

2013.12.11. 19:18 Tu Amigo

Moszkvából szeretet nélkül

Több mint húsz évvel a hidegháború befejezése után jogosnak tekinthető azon feltételezés, hogy a nyugati és a keleti tömb valamelyest közelebb került egymáshoz. Az igazság ennél viszont sokkal kiábrándítóbb.

krajna2.jpg

Ukrajna történetének meghatározó döntéséhez érkezett az után, hogy 1991-ben kikiáltotta függetlenségét a Szovjetuniótól. Az Európai Unió keleti bővítésének fontos, ha nem a legfontosabb állomásaként gazdasági társulási egyezményt kíván kötni Ukrajnával. Az ukránokon kívül még Moldovával és Grúziával szándékozik az EU hasonló megállapodást aláírni. A fentebb leírt államok közül azonban az ukrán a legnagyobb és gazdaságilag legerősebb ország, továbbá szimbolikus jellegű is. Az egyezmény létrejöttével megnyílna az ukránok előtt az európai piac, ami jelentős előnyökkel járna számukra, a világ legnagyobb gazdasági közösségébe tudnának exportálni, ráadásul vámmentesen és megkezdődhetne az ország modernizálása is. A társulási egyezmény aláírására a november 28-29-i vilniusi csúcson került volna sor, de Ukrajna egy héttel a csúcstalálkozó előtt hirtelen leállította a tárgyalásokat.

Az EU három feltételhez kötötte a szerződés aláírását: választási reform, bírósági reform, és Julija Timosenko ügyének rendezése. Az első kettővel nem is volt probléma. A volt ukrán miniszterelnök kérdésében pedig az volt a terv, hogy az ukrán parlament elfogad egy olyan, speciális törvényt, ami lehetővé tette volna Timosenko számára, hogy Németországba kerüljön gyógykezelésre. A volt ukrán kormányfőt két éve ítélte el a kijevi bíróság hivatali visszaélés vádjával, amiért 2009-ben a mostani ukrán vezetés állítása szerint előnytelen gázmegállapodást írt alá Oroszországgal. Timosenkot 2012 áprilisa óta kórházban kezelik gerinc panaszai miatt. Végül a parlament e kérdésben nem tudott konszenzusra jutni, bár elég erősen megkérdőjelezhető, hogy ez lett volna a szerződés aláírásának legfőbb visszatartó tényezője.

Rossz nyelvek szerint ez a döntés Vlagymir Putyin, orosz elnök Kijevben tett titkos látogatásának eredménye. Utóbbi hónapokban Oroszország erőteljes “hard powert” alkalmazva gyakorlatilag gazdasági blokád alá vette az ukránokat így próbált nyomást gyakorolni az ex-szovjet államra, sikerrel. Moszkvában az ukrán vállalatok által felvett hitelek és gázszámlatartozások visszafizetését kérték, illetve ideiglenesen számos árut kitiltottak Oroszországból. Putyin e lépései súlyos gazdasági veszteséggel jártak az ukrán kormánynak, és a további szankciók pedig munkahelyek megszűnését vonhatták volna maguk után. A helyzet a gazdasági társulási egyezmény aláírásával valószínűleg csak tovább fokozódott volna.

krajna.jpg

Az Ukrajnáért folytatott “versenyfutás” azonban nem csak a piacról szól. Ha az EU vagy esetleg Oroszország elveszti a térségért folytatott harcot, megdőlhet a nagyhatalmi státuszának látszata, és lépéshátrányba kerülhetne a globális hatalommá válásáért folytatott geopolitikai versenyben. Oroszország bár már megszűnt szuperhatalom lenni, de a külpolitikájában érezhető maradt a posztszovjet nagyhatalmi törekvés. Ukrajna “megszerzésével” viszont az Európai Unió gátat szabhatna ennek megvalósulásában. A két óriás geopolitikai játszmájában Ukrajna csak egy másodlagos szereplő. Az Unió keleti bővítés politikáját Putyin eddig sem nézte jó szemmel és a saját érdekövezetébe való behatolásként fogta fel.

Ugyan a Szovjetunió már felbomlott, de az orosz hatás még mindig jelentősen érződik a volt szovjet térségekben. A posztszovjet régió továbbra is erős függésben él az orosz nagytestvértől, mind gazdasági, mind pedig, az energia ellátás területén. Ukrajnában jogosan félnek attól, hogy megismétlődik a 2009-es válság, amikor az oroszok a tél közepén zárták el a gázcsapokat. Ukrajna túl nagy nyomásnak lett kitéve az Unió által amellyel, a kormány nem tudott megbirkózni. Ennek eredményeként a társulási szerződés nem került aláírásra és az országban már 3 hete tüntetés (forradalom) zajlik. Kíváncsian várjuk a geopolitikai sakkjátszma folytatását. Kérdés, vajon az Európai Unió határa Ukrajna keleti vagy nyugati oldalán lesz meghúzva?



7 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetkozitanulsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr425686475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoppos76 2013.12.12. 09:02:11

Egy valamit kell megjegyezni mindenkinek, ha a történelemből indulunk ki. Nem baszakszunk az oroszokkal. Sosincs jó vége. ;)

Csató 2013.12.12. 15:36:11

Végülis a románok után már mindegy ki lép be ebbe az "elit klubba", bár Albániára hamarabb fogadtam volna.

stoppos76 2013.12.12. 15:45:23

@Csató: Hát ha össze is jön valami, - amire nem fogadnék - az még messze nem belépés. Szóval Albánia még versenyben van. :)

sorstalan gáz 2013.12.12. 15:57:23

"Az EU ... az volt a terv, hogy az ukrán parlament elfogad egy olyan, speciális törvényt, ami lehetővé tette volna Timosenko számára, hogy Németországba kerüljön gyógykezelésre."

Ameddig a jogot az EU korifeusok kényük-kedvükre csavargathatják az újonnan kiszemelt gyarmatokon, még a törvényesség látszatára sem ügyelve megrendelésre csináltatnak egyénre szabott törvényeket, addig semmi jogalapjuk nincs számonkérni jogi normákat másokon

sorstalan gáz 2013.12.12. 16:01:46

"Ukrajnában jogosan félnek attól, hogy megismétlődik a 2009-es válság, amikor az oroszok a tél közepén zárták el a gázcsapokat. "

Miután közel fél éves kifizetetlen gázszámlája volt az ukránoknak, még úgy is hogy töredékéért kapták a gázt mint Európa úgy általában, a gonosz ruszkik nem voltak hajlandók nekik ingyért szállítani. Micsoda skandallum!

sorstalan gáz 2013.12.12. 16:03:19

@sorstalan gáz:
Nem mellesleg most is sokkal olcsóbban kapják, amíg be nem lépnek az EU-ba

Gázban én igen tájékozott vagyok

grani 2013.12.12. 18:17:07

Hát először is Ukrajna nem kilépet a SZU-ból, hanem mint alapító tag, Oroszországgal, Fehéroroszországgal együtt közösen megszüntette.
A cikk többi része meg spekuláció és rosszindulatú csúsztatás.
Az oroszoktól Ukrajna most egy rakás vámkedvezmény kap. Ha partneri szerződést köt és az EU felől is vámkedvezményeket fog kapni, akkor az oroszokat elönti az EU-s árú. Az EU-ból származó árukra most vámot vett ki Oroszország. Ha az Ukrán megveszi az EU-ból származó árút és exportálja az Oroszoknak, akkor gyakorlatilag kijátssza az orosz vámokat. Jó biznisz lenne az ukránoknak, de el kell dönteniük, mit akarnak. Egy fenékkel két nyeregben nem lehet ülni.
süti beállítások módosítása