HTML

Nemzetközi tanulságok

Minden, amit tudni szerettél volna a nemzetközi politikáról és az is amit nem. A világ, nemzetközi tanulmányok hallgatói tolmácsolásában.

Logó

logo_200x200.jpg

Friss topikok

  • mikka: Valahogy nem tudom sajnálni őket. Ez nem zenekar, ez egy politikai célból létrejött zavarkeltő tár... (2014.03.18. 08:14) Pussy Riot Reloaded
  • Berzengő: @Venyigeszu_de_Lucerna: Ha hallgattál volna, nem égnél be! Hruscsovi, te fene nagy szakértő! Nes... (2014.03.03. 07:36) Hazatér a Krím? Néhány ok a területi változásokra
  • DFK: u Két út van Ukrajna előtt: vagy Oroszországhoz/ba integrálódás, vagy a szétszakadás. egyik rossza... (2014.01.28. 14:22) Ukrajna: Kelet vagy Nyugat?
  • stoppos76: Maliban gondolom a saját szemetüket próbálták meg ímmel-ámmal eltakarítani a franciák, amit a líbi... (2014.01.15. 16:46) 2013 Best Of I.
  • grani: Hát először is Ukrajna nem kilépet a SZU-ból, hanem mint alapító tag, Oroszországgal, Fehéroroszor... (2013.12.12. 18:17) Moszkvából szeretet nélkül

Címkék

2013.10.29. 18:59 Tu Amigo

A mexikói álom

Mexikóval kapcsolatban hajlamosak vagyunk az előítéleteinkre hagyatkozni, amikor meghalljuk az ország nevét. Elsőre mindenkinek a tequila, az erőszak és a kábítószer jut eszébe. Arról viszont, hogy a társadalomban milyen változások mennek végbe kevés hír jut el hozzánk.

702326_715584965137488_1388826171_n.jpg

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Barack Obama 2013 májusában Mexikóvárosban elmondott beszédében kiemelte, hogy a déli szomszédságukban az emberek többsége mostanra olyan színvonalon él amiről a szüleik vagy nagyszüleik csak álmodni mertek.

Kijelentésével az amerikai elnök a mexikói társadalomban létrejövő középosztálybeliesedésre kívánta felhívni a figyelmet. Ezzel a társadalmi osztállyal szűkülne a szegények és gazdagok között lévő szakadék. Különböző szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy ez a társadalmi csoport milyen mértékben létezik, de a jelenlétének tényét senki sem cáfolja. Ahogy a közgazdász Luis de la Calle fogalmazott Mexikó: “Poor No More, Developed not Yet.”

Ha tovább kutatunk az országról kialakult sztereotípiáink között akkor egy elnyomott szegény társadalom képe lebeghet előttünk akik a gazdag elit kezében vannak. Egy, a szegények és gazdagok csoportja között létre jövő osztály mit is foglal magában?

Azt, hogy kik tartoznak a középosztálybeliekhez több szempont alapján is vizsgálhatjuk. Tovább gondolva a legfontosabb kritériumokat, hogy mindig legyen mit enniük és tető legyen a fejük felett, egy középosztálybeli család: Négy fő (1960-ban átlagosan 1 nőre 7 gyerek jutott még, ma ez a szám 2-re csökkent) rendelkezik minimum egy számítógéppel és autóval (1980-ban 4 millió autó volt Mexikóban, míg ez a szám 2012-re 20 millióra nőtt), bankkártyát használnak, a gyerekek iskolában eltöltött ideje is jelentősen megnövekedett, és legalább 4400 pesot ( 70-71 ezer forint) költenek 3 havonta élelmiszerre.

A másik fontos kérdés amivel a jövőben Mexikónak szembe kell néznie, hogy ez a társadalmi réteg vajon gyarapodni is képes, vagy csak napról napra él és folyamatosan fenn áll annak a veszélye, hogy visszacsúszik a szegények népes táborába? Politikailag egy erős középosztály stabilitást adhat az országnak.

Mexikó 1980-tól kezdve folyamatosan a világ egyik legglobalizáltabb országává vált több, mint 40 állammal írt alá különböző kereskedelmi egyezményeket. Továbbá OECD (Gazdasági Együttműködési Fejlesztési Szervezet) tag, ahol nála fejlettebb országokkal kerül kapcsolatba. 1994 óta pedig tagja a NAFTA-nak ami egy trilateriális alapon létrejövő kereskedelmi blokk az USA, Kanada és Mexikó között.

Egy erős középosztály kineveléséhez elengedhetetlen fontosságú az oktatás. Mexikóban mára 5-14 év között közel az összes gyerek iskolába jár, míg a 15-19 évesek között ez az arány felzárkózni látszik az amerikaihoz. A 25-34 év közötti diplomások száma azonban csak 20% (OECD országok tekintetében ez a szám átlagosan 37%). Ha az ország egy iskolázott, szakképzett társadalmi osztályt nevel ki, ők magasabb bérért dolgoznak így a szegény réteg egy jobb színvonalon tud élni, ezzel elősegítve a középosztálybeliesedést, akik a megszerzett tudásukkal azután segíteni tudják az ország jövőjét.

A következőkben szó esik a mexikói–amerikai kapcsolatokról. A két ország között nem volt mindig felhőtlen a viszony. 2009-ben Obama első elnökké választása után azonban új időszak köszöntött be. Egy közös érdekeken alapuló kapcsolat, ahol Mexikó nem csupán egy export piac az Egyesült Államok számára hanem gazdasági partner is.

Nyilvánvalóan az USA az ilyen kapcsolataiból mindig profitál. Geopolitikailag fontos neki Mexikó, aki a második legnagyobb olajexportőr az Államokba. A két ország között kialakult egy kölcsönös érdekeken alapuló gazdasági együttműködés.

Végezetül egy gondolat: Obama elnök úr a beszédében kiemelte az életszínvonal növekedését és a középosztály megjelenését Mexikóban (az USA-ban Obama is egy jelentős szavazó bázissal rendelkezik ebből a társadalmi rétegből). Ami nem kétséges, hogy az országban elindult valami, de senki nem tett említést a társadalomnak azon jelentős számú tagjairól akik még mindig szegénységben élnek. Velük mi lesz?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetkozitanulsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr465605227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása