HTML

Nemzetközi tanulságok

Minden, amit tudni szerettél volna a nemzetközi politikáról és az is amit nem. A világ, nemzetközi tanulmányok hallgatói tolmácsolásában.

Logó

logo_200x200.jpg

Friss topikok

  • mikka: Valahogy nem tudom sajnálni őket. Ez nem zenekar, ez egy politikai célból létrejött zavarkeltő tár... (2014.03.18. 08:14) Pussy Riot Reloaded
  • Berzengő: @Venyigeszu_de_Lucerna: Ha hallgattál volna, nem égnél be! Hruscsovi, te fene nagy szakértő! Nes... (2014.03.03. 07:36) Hazatér a Krím? Néhány ok a területi változásokra
  • DFK: u Két út van Ukrajna előtt: vagy Oroszországhoz/ba integrálódás, vagy a szétszakadás. egyik rossza... (2014.01.28. 14:22) Ukrajna: Kelet vagy Nyugat?
  • stoppos76: Maliban gondolom a saját szemetüket próbálták meg ímmel-ámmal eltakarítani a franciák, amit a líbi... (2014.01.15. 16:46) 2013 Best Of I.
  • grani: Hát először is Ukrajna nem kilépet a SZU-ból, hanem mint alapító tag, Oroszországgal, Fehéroroszor... (2013.12.12. 18:17) Moszkvából szeretet nélkül

Címkék

2014.03.17. 11:11 jarkagyina

Pussy Riot Reloaded

Az oroszországi Mordvin Köztársaság börtöneiben fogvatartottak védelmére egy emberi jogi szervezet jött létre 2014. március 13-án, az ötletgazdák és megvalósítók pedig a börtönből nemrég szabadult Pussy Riot tagjai. Mordvinföldön található Oroszország javító-nevelő táborai közül a 14-es számú, ahová a köztörvényes bűnözők kerülnek, hogy ott töltsék le büntetésüket. Így történt ez a Pussy Riot két tagjával is.

pussy-riot-cathedral.jpg

Az orosz női punkzenekarról érdemes tudni, hogy tagjai évek óta polgárpukkasztónak titulált villám-performanszaikkal, rendszerellenes megmozdulásaikkal hívták fel magukra a figyelmet. A szélsőbaloldali, feminista lánybanda többek között a 2011-es választási eredmények ellen tiltakozva szervezett tüntetéseket Oroszország legforgalmasabb helyszínein, “Oroszországot, Putyin nélkül!” címszóval. Azonban érdekes módon, az orosz vezetés - élén Vlagyimir Putyinnal- ekkor még csak a homlokát ráncolta, a komolyabb szankciókat 2012. februárjáig mellőzte. Akkor történt, hogy a lázadó lányok a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban “punk imát” rendeztek, aminek keretében fohászkodtak Szűz Máriához, hogy most már szabadítsa meg őket és Oroszországot Putyintól.

Ezzel a lányok túlfeszítették a húrt, az orosz elnök és az igazságszolgáltatás türelme itt véget ért. A zenekar három tagját, Nagyezsda Tolokonnyikovát, Marija Aljohinát és Jekatyerina Szamucevicset egyenként két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság “vallási gyűlölet által motivált garázdaság” bűntette miatt. Az ítélet az orosz vezetést is megosztotta: Medvegyev miniszterelnök túl szigorúnak találta a kiszabott büntetést, ezzel szemben Vlagyimir Putyin teljesen jogosnak tartotta a bírói ítéletet, hiszen véleménye szerint a Pussy Riot, a székesegyházban tanúsított magatartásával “meggyalázta Oroszország értékeit.”

Még ugyanezen év októberében mondhatjuk úgy, hogy fordult a kocka: Szamucevics fellebbezését a fellebbviteli bíróság elfogadta, büntetését felfüggesztette, a másik két elítéltet pedig “javító-nevelő” táborba internálták, két külön helyre. Aljohinát az Urál-hegységben lévő Perm-be, Tolokonnyikovát pedig Mordovia körzet börtönébe - ahol az emberi jogi központot létesítették. 2013. december elején az előkészített amnesztiatörvény kiutat jelenthetett volna a munkatáborból a lázadó fiatal nőknek, azonban a törvényt valahogy úgy írták meg, hogy az ne vonatkozzon se a Pussy Riot két fogságban lévő tagjára, se a korábban elfogott Greenpeace aktivistákra, se pedig a tíz éve börtönben lévő Mihail Hodorkovszkij orosz üzletemberre. Ez az eset hatalmas felháborodást váltott ki emberi jogvédő szervezetek körében, és arra szólították fel az orosz vezetést, hogy a politikai foglyokat is engedjék szabadon. Erre Medvegyev miniszterelnök ezt a választ adta: “Oroszországban nincsenek politikai foglyok.”

freepussy.jpeg

 Alig pár héttel később, december végén Vlagyimir Putyin, a már említett, korábban elfogadott amnesztiatörvény kiterjesztését kezdeményezte, ezzel pedig a Greenpeace bebörtönzött aktivistái, Hodorkovszkij és a Pussy Riot két tagja is kiszabadulhatott a börtönből, és megtapasztalhatták a jóságos elnöki kegyelem minden pozitív oldalát.

 Tolokonnyikova a táborban eltöltött egy éve során személyesen is megtapasztalhatta a hely minden brutalitását, valószínűleg ez ihlette a Moszkvától 500 kilométerre keletre fekvő emberi jogi központ létrehozását. Az itt raboskodó embereknek szüksége van egy jogvédő szervezetre, ami az ő érdekeiket próbálja meg képviselni a könyörtelen hatalom előtt. Így Tolokonnyikováék már nem punk-imával és villám-performansszal hívják fel magukra a figyelmet, hanem a vélemény-nyilvánítás szolidabb útját választották.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetkozitanulsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr365865824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikka 2014.03.18. 08:14:17

Valahogy nem tudom sajnálni őket. Ez nem zenekar, ez egy politikai célból létrejött zavarkeltő társulás. Valóban messzire mentek. Ez nem a Dixie Chicks akiket Amerikában meg akartak gyilkolni csak azért mert az énekes azt találta mondani hogy szégyenli hogy Bush is Texas államból származik.. Azt a boszorkány üldözést ami ott volt nehéz leírni.. Egyetlen mondat miatt.
süti beállítások módosítása