HTML

Nemzetközi tanulságok

Minden, amit tudni szerettél volna a nemzetközi politikáról és az is amit nem. A világ, nemzetközi tanulmányok hallgatói tolmácsolásában.

Logó

logo_200x200.jpg

Friss topikok

  • mikka: Valahogy nem tudom sajnálni őket. Ez nem zenekar, ez egy politikai célból létrejött zavarkeltő tár... (2014.03.18. 08:14) Pussy Riot Reloaded
  • Berzengő: @Venyigeszu_de_Lucerna: Ha hallgattál volna, nem égnél be! Hruscsovi, te fene nagy szakértő! Nes... (2014.03.03. 07:36) Hazatér a Krím? Néhány ok a területi változásokra
  • DFK: u Két út van Ukrajna előtt: vagy Oroszországhoz/ba integrálódás, vagy a szétszakadás. egyik rossza... (2014.01.28. 14:22) Ukrajna: Kelet vagy Nyugat?
  • stoppos76: Maliban gondolom a saját szemetüket próbálták meg ímmel-ámmal eltakarítani a franciák, amit a líbi... (2014.01.15. 16:46) 2013 Best Of I.
  • grani: Hát először is Ukrajna nem kilépet a SZU-ból, hanem mint alapító tag, Oroszországgal, Fehéroroszor... (2013.12.12. 18:17) Moszkvából szeretet nélkül

Címkék

2013.11.03. 19:23 AnRhasid

Hogyan veszítsük el a választásokat?

Kissé jogosulatlannak érzem magam arra, hogy ezt a népszerű témát boncolgassam, hiszen az utóbbi időkben egyértelműen a hazai baloldali - se veled, se nélküled - összefogás résztvevői bizonyultak a kérdés szakértőinek, de mivel az érintettek nem szívesen osztják meg a nyilvánossággal a siker receptjét, így ránk - amatőr, de lelkes elemzőkre - hárul eme nemes feladat. Csupán néhány hozzávaló, pár balul elsült nyilatkozat és máris újabb négy évig élvezhetik a kényelmes ellenzéki székeket. Persze nem vagyunk egyedülállók, ezt külföldi példákkal is igyekszem majd bemutatni.

takarogy.JPG

A bajai videó-gate ügye sok kérdést vet fel, de mivel előttem már sokan fejtegették a történtek hátterét, ezért nem ezt szántam fő témának. A baloldal inkompetenciájának bemutatása kapcsán viszont megkerülhetetlen a botrány kivesézése, ugyanis a majd lentebb kifejtett mindhárom hiba kapcsán felmerül példaként.

Manapság az ellenzék már kevésbé építhet a saját ígéreteire, a jól átgondolt és teljesen kivitelezhetetlen politikai programokra (a Jobbik még megpróbálja elhitetni velünk, hogy körünkben a legnépszerűbb, majd meglátjuk milyen sikerrel). Ennek alapvetően két oka van: az egyik a többnyire sikeres kormánypárti propaganda, hiszen ha sikerül elhitetniük az emberekkel, hogy Magyarország jobban teljesít, akkor aligha lesz kereslet az ellenzék üres ígéreteire, a rezsicsökkentés pedig olyan megoldhatatlan helyzetet teremtett, hogy azt vagy támogatni lehet, vagy ráígérni csak.
Hasonló helyzet, mint amivel a szociáldemokratáknak kellett szembesülniük az idei választásokon Németországban. Hogyan győzd meg a választókat arról, hogy jobb vagy, mint a konzervatív kormánypárt, ha az ország relatíve sikeresen átvészelte a gazdasági válságot, a GDP tartósan növekedik és a lakosság túlnyomó részének sincsenek megélhetési problémái? Egyszóval, nehéz kormányváltó hangulatot teremteni, ha minden flottul megy (hangsúlyozom, ennek itthon csak az elhitetése működik). A másik ok, pedig a sokat emlegetett elmúltnyolcév, vagyis az emberekben még szilárdan élnek az emlékek, a hazugságok, az őszödi beszéd (mely egy ritka őszinte pillanat volt a magyar politika történelmében). Így hiába volt meg az állítólagos vérfrissítés az MSZP körül, hiába tért vissza messiásként Bajnai, vagy hiába rombolja az egész baloldal “egységét” Gyurcsány, a múltat nehezen tudják letagadni.

Alapvetően ezek már önmagukban elegek lennének egy választási vereséghez, de ha az ember biztosra akar menni, akkor a saját programon kívül három lehetőség van, melyek megfelelő vegyítése és használata esetén a kiváló eredmény biztosított.

Az első, ha a politikai ellenfelek lejárató kampányát abszolút képtelenek vagyunk kivédeni. Ez látható most is, a videó kiszivárogtatásával kapcsolatos kavarások megoldhatatlan helyzet elé állítják a Szocialista Pártot. Mint arra többen rámutattak, az egész ügy csak egy lose-lose szituációt szül, hisz végeredménytől függetlenül vagy az eddiginél is arcátlanabbul hazudnak, vagy pedig a teljesen szervezetlenség, és a belső, hierarchikus fegyelmezettség hiánya mutatkozik meg. Egyetlen sikerként értékelhetik, hogy a kiszivárogtatás körüli huzavonával elterelik a figyelmet a videó keletkezésével kapcsolatos, sokkal nehezebben kimagyarázható kérdésekről.
Hasonlót tapasztalhattunk a tavalyi, amerikai választások idején, ugyanis a demokraták tökéletesen ráhúzták Mitt Romneyra az érzéketlen milliárdos szerepét (ezzel Bajnainál is találkozhattunk), mormon vallása hangoztatásával pedig a saját republikánus szavazóit is megingatták, noha egy erkölcsösebb és intelligensebb országban ez inkább lenne előny, mint hátrány, de ebbe ne menjünk bele.

A második, ha nem tudjuk megfelelően kihasználni a másik oldal baklövéseit, azaz nem tudjuk az ellenfeleket lejáratni. Azért valljuk meg őszintén, a Fidesznek rengeteg olyan húzása volt 2010 óta, mellyel bőven kiverhették volna a biztosítékot, a baloldal mégis képtelen volt maga mellé állítani a tömegeket, és megmutatni, hogy igen ők elrontották, de majd mi helyretesszük. Jöhetett egykulcsos adó, szétverhették a felsőoktatást (és szép lassan már az alsó- és középszintűt is) vagy mutyizhattak a trafikokkal, nem tudtak élni vele. A tanár vegye meg magának a krétát, és mindenki bólogat. Palcsó Tomi nyithat öt dohányboltot, de ez rendben van, biztos nem tud megélni az államilag támogatott fellépéseiből. Őket sokkal jobban érdekelte, hogy akkor most mégis ki legyen a leendő miniszterelnök ha megnyerik a választásokat.

bajnai_mesterhazy.jpg

Ismét Amerikával példálózhatok, csak fordított szerepben. A 2004-es választások előtt Bush beismerte, hogy az iraki háború legfőbb indoka kamu volt, és az egész háború célja a nagyhatalmi látszat fenntartása (hadd ne beszéljünk már folyton az olajról, evidens), Kerry addig manőverezett a háború támogatása és ellenzése között, míg végül a demokraták megint elvesztették a választásokat (igaz, a rossz szóbeszéd szerint, ismét erős segítség is kellett ehhez).

A harmadik, és utolsó pont, saját magunk lejáratása. Fentebb már kifejtettem, milyen hatással van / lesz a videó ügye a MSZP megítélésére, de itt főképp a nyilatkozatok és elszólások szoktak döntő szereppel bírni. Gondolok itt Szanyi Tibor megnyilvánulásaira, de másik oldalról emlékezhetünk Kövér László akasztós kijelentésére, mellyel egyszer már nagy segítséget nyújtott a szocialistáknak.
És akkor már a korábbiakhoz híven, ismét a vadnyugat országából hoznék példát. Mitt Romney kampányának és népszerűségi szárnyalásának egyik töréspontja volt, mikor a republikánusok egyik képviselője a teljes abortusztilalom (vagyis a nemi erőszak által fogant gyermekeket sem lehetne elvetetni) mellett letéve voksát azt találta mondani, hogy “”az igazi nemi erőszak során a nők csak ritkán esnek teherbe””. Valószínűleg ő sem hallott a második világháború után a Vörös Hadsereg által “felszabadított” területeken történt váratlan abortuszszám emelkedésről. Wilkerson volt republikánus politikus őszinte nyilatkozata a párton belüli rasszistákról, melyben kifejtette, hogy sok konzervatív csak a bőrszíne miatt váltaná le Obamát, szintén nem erősítette a párt támogatottságát és szimpátiáját (ráadásul ezen vallomás előzménye egy másik politikus rasszista megnyilvánulása volt).

Lényeg ami lényeg, a jövő évi választásokhoz közeledve ha megvizsgáljuk a két oldal eddigi tetteit, akkor azt láthatjuk, hogy míg az egyik mindent megtesz a hatalma megtartása érdekében (átalakított választási rendszer, határon túli magyarok választójoga, választási regisztráció terve, rezsicsökkentés) addig a másik oldalról nem igazán látszik a győzni akarás, nem hozzák ki az elvárható maximumot. Az összefogásnak csak illúziója látható, és ha sürgősen nem tervezik újra és hozzák közös nevezőre a céljaikat, akkor az elkövetkezendő négy évben még jó pár alkotmánymódosítást kell lenyelnünk.

35 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetkozitanulsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr645613157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balt 2013.11.04. 09:04:56

Kövér "akasztós beszédének"* történetét speciel egy tollba mondott önéletrajzból ismerjük, persze ettől még a fenti állítás igaz.

Egyébként grat. a szenvtelen szemlélődő állásponthoz, az utolsó mondaton (rezümén) meg felröhögtem. :))

* Kövér ezt az akkor még reális esélyű budapesti olimpia (lásd még "ellenpéldaként": későbbi BoM) vs. "merjünk kicsik lenni" kontextusban mondta, egyébként egyes szám elsőben.

Balt 2013.11.04. 09:07:47

@Balt: Izé, t. sz. elsőben:

"Egy pillanatra fogadjuk el azt, hogy csak ennyire vagyunk képesek. Hogy egy képesség nélküli, alkalmatlan, tehetségtelen néppé lettünk az elmúlt néhány évtizedben. Csak én erre azt mondom, hölgyeim és uraim, hogy így viszont nem érdemes élni. Tehát, hogyha így gondoljuk, akkor menjünk le a pincébe, keressünk egy jó erős kötelet, meg egy viszonylag erős gerendát és szöget, és kössük fel magunkat [nevetés a teremben]. Csak én azt szeretném kérni azoktól, akik ezt próbálják önökkel elhitetni, évek óta ezt próbálják sulykolni az önök fejébe, hogy legalább járjanak elöl jó példával [taps, ováció.] És ha ők már mind végeztek, akkor mi meg mégiscsak gondolkodjunk el azon, hátha nélkülük többre mennénk [hosszantartó taps]".

Balt 2013.11.04. 09:08:28

@Balt: Izé, t. sz. elsőben:

"Egy pillanatra fogadjuk el azt, hogy csak ennyire vagyunk képesek. Hogy egy képesség nélküli, alkalmatlan, tehetségtelen néppé lettünk az elmúlt néhány évtizedben. Csak én erre azt mondom, hölgyeim és uraim, hogy így viszont nem érdemes élni. Tehát, hogyha így gondoljuk, akkor menjünk le a pincébe, keressünk egy jó erős kötelet, meg egy viszonylag erős gerendát és szöget, és kössük fel magunkat [nevetés a teremben]. Csak én azt szeretném kérni azoktól, akik ezt próbálják önökkel elhitetni, évek óta ezt próbálják sulykolni az önök fejébe, hogy legalább járjanak elöl jó példával [taps, ováció.] És ha ők már mind végeztek, akkor mi meg mégiscsak gondolkodjunk el azon, hátha nélkülük többre mennénk [hosszantartó taps]".

Mária 2013.11.04. 09:12:14

"Hogyan győzd meg a választókat arról, hogy jobb vagy, mint a konzervatív kormánypárt, ha az ország relatíve sikeresen átvészelte a gazdasági válságot, a GDP tartósan növekedik és a lakosság túlnyomó részének sincsenek megélhetési problémái? "

Ezt a sok hülyeséget honann szedted?

Tudnád esetleg a forrásokat linkelni?

Vagy versenyezni kívánsz hazugságcunamiban a bukott baloldallal?

grani 2013.11.04. 09:13:05

Szóval azt állítod, hogy a baloldal-ellenzék nem is igen akar győzni a választásokon? Miért? Nem kell nekik a hatalom? Nincsenek felkészülve a kormányzásra ? Nem tudnák jobban csinálni, mint a FIDESZ? Vagy egész egyszerűen átmennek egy evolúciós folyamaton, amelyik végeredménye egy teljesen új, egypárti baloldal-ellenzék lesz?

Reszelő Aladár 2013.11.04. 09:27:08

Úgy látszik szó sincs arról, hogy miért is lenne jobb, ha a kvázi baloldal nyerne.
Nekem itt győzni akarásból ne legyen senki miniszterelnök.
Öröm neked posztoló, hogy az alkotmánymódosítások miatt fáj a fejed. Máshol ilyet sosem tesznek...
Vannak páran akiknek a rezsicsökkentés jobban bejön. Na ők speciel a demokráciára is tojnak magasról, csak megélni akarnak.

Csodás dolog a hőszigetelés, néhány gurigából megvan, lehetne olcsó hitelt adni rá, ha pedig nem tudod fizetni, a bank legalább értékesebb ingatlant vihet.

Komolyan, most megint egy olyan galerit akarunk, ahol a kormányzást megelezőzi a koalíciós szerződés, ahol a miniszterelnök elsőszámú feladata a gesztusok nyújtása a koalíciós partnerek felé? Ahol a jutalom és komenzáció fontosabb mint a feladat?

És egyátalán, miért jó az, ha 4 évente gyökeresen más irányba akarunk menni. Mennyire lesz az kiszámítható, ha megint átírnak mindnen adószabályt?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.11.04. 09:35:55

:0
mi ez a sok ellenzék sirató poszt index címlapon?
az elvtársak lassan kezdenek ráébredni a valóságra?
hogyhogy nem hazudoznak tovább, ahogy eddig?

Balu (törölt) 2013.11.04. 09:44:10

Több mint fél év van hátra a választásokig, ennyi idő elég lenne akár hatalmas változások véghezviteléhez is. Csak akarni kellene.

béla a görög (törölt) 2013.11.04. 09:47:20

A jövőbeni alkotmánymódosítások leginkább rajtad csattanak nem az ellenzéken.

Ha te egypárt rendszert akarsz és egy feudális-kommunista hatalmi csoportot akarsz a nyakadba akkor továbbra is nézheted ilyen módon a dolgokat és szapulhatod az ellenzéket és gyönyörködhetsz a jelenleg hatalmon lévőkben.

Ha nem akkor szavazhatsz az ellenzékre függetlenül attól, hogy mit tesznek vagy mit nem tesznek, illetve hogy a másik oldal mit tesz vagy mit nem tesz.

Magyarul mondom: a fidesz teljesítménye önmagában elég arra, hogy ellene szavazzak, nem kell hozzá az ellenzék. Tudniillik nekem sok pénzbe kerül az amiért te most áradozol. Majd áradozz akkor is ha tőled veszik el a pénzt. Teszek róla.

Balt 2013.11.04. 09:50:37

@Mária: Ezt alapvetően Németországról mondja, igaz, hozzájuk mérni magunkat erős túlzás, már csak azért is, mert az EU-ból elsőként szorultunk IMF-hitelre...

Amatőr 2013.11.04. 09:52:03

@Reszelő Aladár: "Úgy látszik szó sincs arról, hogy miért is lenne jobb, ha a kvázi baloldal nyerne.
Nekem itt győzni akarásból ne legyen senki miniszterelnök."

És evvel nem vagy egyedül.
Egyre kevesebb az olyan hülye, akinek elegendő perspektíva az orbán leváltása. Ami kb a kocsmaproli szintje és a presszópolitikus vágyálma. Értéktelen és értelmetlen.

Nem győzöm hangsúlyozni; baloldalra szükség van. Már csak az egyensúly miatt is. De nem ilyen szánalmas véglényekre, mint ez a három balbika és a csordáik. Tahóbunkók, kocsmatöltelékek, tehetségtelenek. VESZTESEK!

2013.11.04. 09:56:51

@Mária: Nem kell felkapni a vizet. Az idézett mondatok Németországról szólnak.

safranek 2013.11.04. 10:06:53

Kisértetiesen emlékeztet ez az egész a Szociáldemokraták (90-es évek eleje), a Kisgazdák, az MDF, majd az SZDSZ megszünésére.
Lehet, hogy ez valami természetes folyamat, de az is lehet, hogy valakik ezt irányítják. A módszere mindenesetre mindíg hasonló volt.

vackor1 2013.11.04. 10:11:39

Sajnos az biztos, hogy minden választást a százas szög egyszerűségű emberek döntenek el, azon egyszerű oknál fogva, hogy sokkal-sokkal többen vannak mint a gondolkozni/absztrahálni képes, az orránál is továbblátó , normális emberek. Minden párt erre épít, látjuk választásokkor ( is ) az ígéreteikben.
Az ellenzéktől egy dolgot nagyon nem értek;
Mondják azt , hogy a rezsicsökkentés jó ( közép és hosszútávon nem az, így talán rövidtávon sem , de ezt beláttatni fent említettekkel lehetetlen ) , DE :
kampányoljanak már valami olyasmivel óriásplakátokon a falukban, kisebb helyeken ( ahol azért csak több az idősebb ember,kevesebben neteznek és az "ismereteiket" általában a fijjjjug által kézben tartott és irányított hírekből szerzik ) , hogy pl. mennyi tejet, kenyeret,burgonyát stb., stb. tudtak vásárolni 2010-ben, 2011-ben és így tovább.. Mennyit fizettek a bankszámla fentartásáéert ezen időszakban és mennyit most. Telefonszámla..Lehetne folytatni.
Szerintem ezt mindenki megértené, talán el is gondolkozna, ha már a nyilvánvaló mutyik nem ütik meg az ingerküszöböt ( mellesleg ezekre sem csapott le az ellenzék ).
Nem értem az ellenzéket , szerintem ez roppant egyszerű dolog lenne , mégsem látok semmit tőlük.
A mostani kormánypárt ellenzékben mindenen ( értsd: még azokon is, amik az ország , és ezzel az emberek gyarapodását szolgálta volna ) habzó szájjal őrjöngött ( naná, hiszen ha jól megy az embereknek, akkor ők soha nem lesznek a húsosfazéknál..) , vitte utcára a csürhéjét , a mostani ellenzék meg kuka, mint a sült hal.
Talán nem is akarnak kormányra kerülni, mert úgysem tudnának semmit tenni, hiszen most sokkal hatásosabban tudnának bármit megakadályozni a fijjjjug, hiszen minden!! fontos pozícióban a saját szervilis, talpnyaló katonácskái csücsülnek, jól bebetonozva..?
Várják, hogy ráomoljon a kormányra, amit eddig "építettek" és az a sokk talán-talán elég lesz az elején jelzett tömegnek is?
Vagy mi folyik ellenzéki oldalon, valaki mondja már el nekem mi ez a töketlenkedés?
Mindenkinek legyen szép a napja! :)

safranek 2013.11.04. 10:13:05

Ellenzékre pedig szükség van, mert különben a kormányoldal könnyen elkanászodik....

Bogas 2013.11.04. 10:14:48

"az őszödi beszéd (mely egy ritka őszinte pillanat volt a magyar politika történelmében)" - Itt hagytam abba az olvasást.

Mária 2013.11.04. 10:17:51

@Balt:

@fagyospityóka:

Tényleg :D

De nálunk is szoktak ilyeneket mondani, az tévesztett meg :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 10:18:31

Mo-n a választási harc lényege: bebizonyítani, hogy "mi" vagyunk a kisebbik rossz.

Ez most nem fog bejönni, mert a többség szerint a Fidesz a kisebbik rossz.

notib 2013.11.04. 10:18:59

Nem kell az ellenzéknek ellenfél, megveri saját magát egyedül is...

Mert mi is a választék ?

Mesterházy ? - nem ismerős a szöveg a videobuli után ? - szegény Dér tehet mindenről, EGYÉNI AKCIÓ volt, a többiek az égvilágon semmit sem tudtak, mint ahogy Zuschlag is elvitte egyedül a balhét, se Fletó, se Mesterházy nem tudott semmiről, ők ott sem voltak, igaz Zushi zsidózott is egyet, balszerencséjére...

Fletó ? - annyi vaj van a fején, hogy annyi vaj nincs is az Univerzumban !

Bajnai ? - szánalmas kis végrehajtó, abszolút jellemzi az ő problémáját, a rezsibulis megnyilatkozása - nem magasak a magyar rezsi díjak, a fizetések alacsonyak, azokat kell megemelni - ezzel szeges ellentétben áll az eddigi gazdasági hitvallása, mely szerint nem szabad kis hazánkban béremeléseket csinálni, mert elveszítjük az alacsony bérköltség miatti előnyünket, és a külföldi befektetők máshova mennek...

ha most hozzávesszük a "tanácsadókat" is, Kóka "Pannon Puma" János, Kuncze "Megélhetési Bűnözés" Gábor stb. akkor tényleg nem nagyon kell megerőltetnie magát a Fityisznek, még az csoda lenne, ha az újabb 2/3-ot megakadályoznák...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 10:20:11

"az őszödi beszéd (mely egy ritka őszinte pillanat volt a magyar politika történelmében)"

Sajnos ez nem igaz. Az eredeti ötlet jó volt, de a megvalósítás elvette az egész hitelét. Gyurcsány egyik súlyos hibája volt ez a beszéd.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 10:25:27

"Azért valljuk meg őszintén, a Fidesznek rengeteg olyan húzása volt 2010 óta, mellyel bőven kiverhették volna a biztosítékot, a baloldal mégis képtelen volt maga mellé állítani a tömegeket, és megmutatni, hogy igen ők elrontották, de majd mi helyretesszük."

Mert olyan dolgokra összpontosítottak, amelyek értelmetlenek voltak.

Lássuk mi volt a fő támadási pont az első 2 évben! Az egykulcsos adó, a kevés JÓ lépések egyike. Ez így öngól.

Aztán most a rezsicsökkentés elleni harc. Ez is hatalmas öngól.

A harmadik öngólt (a határon túli magyarok ellene xenofób uszítás) mára szerencsésen kivédte az MSZP és Bajnai. Legalább ebben változtattak.

A trafikügy pl. sokkal fontosabb kérdés volt, erre többet kell volna figyelni.

A mostani legújabb öngól, videóbalekoskodás pedig ismét egy hatalmas hiba volt, ez sajnos hosszú időre hiteltelenné tetté az ellenzéki kampányt.

stoppos76 2013.11.04. 10:38:49

@Mária: Miért, Németországra nem igaz?

stoppos76 2013.11.04. 10:49:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Trafik, föld, agyba-főbe államosítás, magánnyugdíj, alkotmánymódosítások, stb, stb. Egy csomó mindenre rá lehetne feküdni, ehelyett mi megy?
Ferikével nem játszunk, mert csak. Ferike meg közben elvette a kislapátot Attillától.

A rezsicsökkentést is el lehetne értelmesen magyarázni, hogy miért is csak kommunikációs fogás, de ez sem megy nekik.

százhuszat verő gumibot 2013.11.04. 11:25:50

"a politikai ellenfelek lejárató kampányát abszolút képtelenek vagyunk kivédeni."

A lejárató kampányt a "demokratikus ellenzék" oldalán csinálják szinte már iparszerűen a leleplező videókkal és hangfelvételekkel. Eddig nem igazán jött be, rátettek hát egy lapáttal Baján, vesztükre

Eljött az igazság pillanata, meg a nagy szopás. Azt csinálja a Maszop, ami a nevéből következik, és amihez a legjobban ért

Balt 2013.11.04. 11:26:51

@vackor1: Hátizé, a kenyér, tej (hovatovább: bankszámla-vezetési díj) nem kormányzati hatáskör. Ellenben a 13. havi nyugdíj, a 2 évben limitált gyes stb. az nagyon is az, tehát talán bele van (kal)kulálva a hallgatásba, hogy a fagyi visszanyalhat. :)

Conchobar 2013.11.04. 11:38:11

"az őszödi beszéd (mely egy ritka őszinte pillanat volt a magyar politika történelmében)" - Mikor a sorozatos csínyeket elkövető vezető zárt ajtók mögött megpróbálja a felelősséget teríteni, mikor a a hétpróbás politikai vezető utólag a cinkosaivá próbálja tenni, másszóval csőbehúzza a gyanútlan párttagságot, és mikor a kipattanása után a vezetőtársak kínjukban holmi igazságbeszédnek próbálják beállítani mindezt, azt nagy eufémizmus 'ritka őszinte pillanat'-nak mondani

Fullánkos Algol 2013.11.04. 11:44:39

Azért azt sem árt tudni hogy ki ki volt előző életében, pl.:
Orbán - Kun Béla
Szájer - Ágoston Péter mek.oszk.hu/00300/00355/html/img/7b.jpg
Pintér Sándor - Garbai Sándor filmhiradokonline.hu/watch.php?id=5227
(ott van mellette a videón az egykori Martonyi meg a Révész Máriusz is)
Rogán Antal - Rákosi Mátyás
Pokorni Zoltán - Kunfi Zsigmond www.delmagyar.hu/133_napon_at_tarto_kulonos_alom/cikk/210/2092123/4.jpg
Németh Zsolt - Landler Jenő filmhiradokonline.hu/watch.php?id=5305
Zagyva György Gyula - Leopold Rado (Roth) (Lenin-fiú) kuruc.info/galeriaN/egyeb/zsidokomm1.jpg
Kövér László - Tisza István
Habony Árpád - Ujszászy István
Gyurcsány - Klebelsberg - Metternich
stb...
Ilyen az amikor egyesek a saját örököseikre próbálják kenni a saját bűneiket.

Conchobar 2013.11.04. 11:49:29

"Ennek alapvetően két oka van: az egyik a többnyire sikeres kormánypárti propaganda, hiszen ha sikerül elhitetniük az emberekkel" - A blogíró nem tud attól a gondolattól szabadulni, hogy megvezethető hülyék lakják ezt az országot. Az általa 3 pontba szedett félrevezetés, lejáratás és propaganda bűvöletéből nem tud szabadulni. Igazából talán nem is érdeke, hogy a jelenlegi kormánypárt támogatottságának, illetve ellenzéke ötlettelenségének valódi okait kutassa

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.11.04. 11:56:09

A birkamenet további akcióihoz sunyi, aljas, szemét, álszent szarházi bérbégetőket keres.
Karácsonykor - mivel nem hallgatta le az USA Orbánt- megmutatjuk a magyarok istenét!

Anselmo 2013.11.04. 13:11:40

De miért is ne veszítenék el a választásokat? Részükről ez a legtöbb, amit az országért tehetnek :)

kronosz6 2013.11.04. 13:24:22

Sok reális gondolat mellett pár hülyeség is van itten! Pl. mér lenne rosz az etykulcsos adó? A több kulcsos csak a balliberális karvalytőkének jó, mer ha az van jobban lehet kifacsarni a zembereket. Hátha lesz a világbank elnökének nem lukas zoknija, meg még több pénz utalhat ki a barátnőjének!

A trafik üggyel semmi baj, elvették a komcsik zsebéből, az jó hír. Nekem!

AnRhasid 2013.11.04. 21:22:28

Elsősorban köszönet @safranek-nek és @Amatőr-nek, hogy kivették a cikk mondanivalóját - ellenzékre szükség van. De nem ilyenekre.

Azoknak, akik azt hiszik, hogy állást foglalok bármelyik oldal mellett, vagy Mo. gazdasági teljesítményét az egekbe magasztalom nos javasolnám a szövegértés gyakorlását. Bár lehet én voltam néha túl gúnyos és ironikus. Ki tudja.

Ha valaki komolyan azt hinné, hogy egy egyetemi diákok által indított blog támogatást kap azért, hogy mindenkit kritizáljon orrba-szájba - az inkább ne okoskodjon és legfőképp ne éljen a választójogával, mert túl komolyan veszi az összeesküvés elméleteket.

Béla a görögnek köszönöm a jókívánságot! (szarkazmus)

A többieknek meg az értékelhető megjegyzéseket és az építő jellegű kritikákat köszönöm.

Társadalmi célú hirdetés: Akinek tetszik a blog, lehet likeolni facebookon is. Köszönjük.

Ui.: Az egykulcsos adó baromság, legalábbis az átlagembernek semmit nem használ, csak a magas jövedelműek profitálnak belőle.

stoppos76 2013.11.05. 10:00:42

@AnRhasid: "ellenzékre szükség van. De nem ilyenekre." - Maximálisan egyetértek.
A mostani ellenzéki pártok iszonyat lagymatagon pörögtek rá egy-egy témára, nem érintve lényegi kérdéseket.

Elmondják, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika szar. Ez teljesen oké, ennél lehet, hogy még én is jobban csinálnám. Elmondják, hogy az egyklucsos adó szar. Oké. Ezen ugyan lehet vitatkozni, nekem sincs fekete-fehér álláspontom az ügyben, de legyen.

Amit nem látok, hogy hogyan tervezik visszaadni a végrehajtó és bírói függetlenséget, és hogyan tervezik megakadályozni, hogy ez többet ne fordulhasson elő. Hogyan fogják megvalósítani az erősebb társadalmi kontrollt a törvényhozás felett és ennek visszabontását hogyan akarják megakadályozni, amennyiben újra a fidesz, vagy valami hasonló kerül hatalomra. Amíg ezekre nincs egyértelmű válasz, az egész szájtépés és az ellenzékre szavazással csak annyit érünk el, hogy újra ők kerülnek a húsos fazék közelébe.
süti beállítások módosítása